• Responsabilitatea ecologica si oportunitati economice

Notiunea de Economie Circulara s-a impamantenit de mult timp in industria maselor plastice. Nu se mai pune problema de „daca”, ci de „cum”. Cum putem spori cantitatea de mase plastice in circuit, astfel incat sa nu se mai piarda ca resursa valoroasa?

De la schimbare la oportunitatea de zi cu zi a Economiei Circulare

In timpul turului de presa VDMA de la targul comercial international de prelucrare a materialelor plastice, Fakuma, reprezentanti ai companiilor KraussMaffei, ARBURG, ALIPLAST/Plastics Recyclers Europe PRE, Motan, Sumitomo (SHI) Demag si ENGEL isi impartasesc experientele si discuta despre provocarile identificate cu privire la implementarea Economiei Circulare.

Consolidarea interconectarii si cooperarii in cadrul lantului valoric

Thorsten Kühmann, Director General al VDMA Plastics and Rubber Machinery, declara convins: „Economia Circulara a ajuns la constructia masinilor. Ne asumam responsabilitatea si ne putem aduce o contributie importanta ca ingineri mecanici. Consideram ca este foarte important faptul ca partenerii economiei circulare au sansa sa se cunoasca mai bine si sa aprofundeze intelegerea intereselor si nevoilor, precum si oportunitatile si limitele unora. Credem ca este o sarcina importanta a asociatiei noastre aceea de a oferi o platforma in acest sens si de a reuni participantii.”

Dr. Frank Stieler, Director Executiv al grupului KraussMaffei, are o pozitie similara: „Pentru a stabili o economie circulara in domeniul maselor plastice, este fundamentala buna colaborare si coordonarea stransa intre parteneri. KraussMaffei colaboreaza deja cu alti producatori de utilaje, de exemplu, cu producatorul de utilaje si expertul in reciclare din Austria, Erema.”

Faptul ca preluarea responsabilitatii in scopul gandirii si actionarii sustenabile, precum si modelele profitabile de afaceri nu se exclud unele pe celelalte este recunoscut si de membrii VDMA. Stieler admite: „Grupul KraussMaffei promoveaza tratamentul responsabil al maselor plastice. Stabilirea unei economii circulare in domeniul maselor plastice, are, in consecinta, un rol important. In afara responsabilitatilor ecologice, identificam cu claritate si oportunitati economice.”

Calitatile si cantitatile de incredere de materiale de reciclat sporesc acceptarea pe piata

Totusi, oportunitatile economice nu apar din senin. Acceptarea de catre procesatori, de catre numele mari in domeniu si de catre consumatorii finali ai produselor reciclate si ai produselor fabricate din produse reciclate este un element central pentru succesul unei economii circulare – de asemenea intr-un context international.

Dr. Christoph Schumacher, seful departamentului de marketing si servicii de comunicare corporative al ARBURG GmbH + CO KG ofera o abordare cuprinzatoare a subiectului: „A venit momentul sa ne concentram toata atentia asupra intrebarii: cum se pot integra cel mai bine produsele din mase plastice – tinand seama de aspectele economice, tehnologice si ecologice – intr-o economie circulara structurata global cat mai bine posibil.”

Pentru ca procesatorii sa foloseasca din ce in ce mai mult materialele reciclate pentru fabricarea produselor din mase plastice, acestia au nevoie ca materialele sa aiba calitati fiabile in cantitati suficiente. Acestea se pot obtine numai daca se poate colecta o cantitate suficienta de deseuri de mase plastice reciclabile. Cheia cresterii ratelor de reciclare este proiectarea produsului in sensul „proiectarii pentru reciclare”, precum si o gestionare mai buna a deseurilor la nivelul UE. Paulo Glerean, Dezvoltarea Afacerii & Afaceri Institutionale la ALIPLAST, Italia, membru al comitetului Plastics Recyclers Europe (PRE), sustine eforturile de imbunatatire a reciclarii maselor plastice in Europa: „Este important de subliniat ca eforturile tuturor actorilor din lantul valoric, inclusiv ale consumatorilor, trebuie sa se concentreze pe imbunatatirea diferitelor etape de fabricare a maselor plastice, a fazei de utilizare si de eliminare. Numai in acest mod putem sa obtinem o gestionare eficienta a deseurilor in cazul maselor plastice si sa le facem, in cele din urma, complet circulare. PRE este dedicat sustinerii continue a diferitelor ramuri industriale, imbunatatirii caracteristicii de reciclare a produselor si accelerarii tranzitiei catre economia circulara, prin intermediul platformelor sale precum RecyClass.”

Constructia de masini, mediator – Digitalizarea, factor important in sustinerea Economiei Circulare

Ce poate face sectorul constructiei de masini? „Noi suntem mediatorii, acesta este modelul nostru actual de afaceri,” a spus pe scurt Schumacher. Transformarea provocarilor pietelor in solutii tehnologice inovatoare reprezinta experienta producatorilor de utilaje pentru mase plastice si de cauciuc de decenii – asa cum este pentru producatorul de masini de injectat in matrite Arburg.

Expertul in manipularea materialelor, Motan, foloseste digitalizarea instalatiilor sale pentru a face fata cerintelor speciale care rezulta de la marfurile transportate fabricate prin reciclarea maselor plastice: „Calitatile fizice ale materialelor reciclate nu sunt niciodata la fel de bune precum cele ale materialelor noi. Acest lucru inseamna ca si procesele de manipulare a acestor materiale sunt mai complexe daca se doreste pastrarea calitatii produsului fi nal. Aici, Industry 4.0 poate sustine perfect Economia Circulara. Diferitele tehnologii sub umbrela Industry 4.0 reprezinta instrumentul principal pentru implementarea strategiei economiei circulare. In acelasi timp, o astfel de contributie la modelul de afaceri de economie circulara asigura dezvoltarii Industry 4.0 un scop si o directie,” este convinsa Sandra Füllsack, Director Executiv al Motan Holding GmbH.

„Industry 4.0 pregateste calea pentru Economia Circulara in industria maselor plastice. Inteligenta in continua dezvoltare a masinilor de injectat in matrite permite procese stabile, chiar daca difera calitatea. In consecinta, materialele reciclate pot fi folosite la o scara mai mare,” a adaugat Dr. Christoph Steger, CSO, ENGEL Holding.

Engel, ca membru al industriei internationale a maselor plastice, se simte responsabil de sustinerea Economiei Circulare si de contributia, cu experienta pe care o detine, in dezvoltarea tehnologiilor durabile, accesibile din perspectiva resurselor.

Solicitarile de proiecte pentru Economia Circulara este semnificativa si in pietele din Asia

Cererile in crestere pentru sustenabilitate si pentru modele economice circulare sunt vizibile si pe pietele globale, de exemplu in Asia. Gerd Liebig, Director Exeutiv Sumitomo (SHI) Demag GmbH, confirma acest lucru: „Clientii nostri din Asia pun din ce in ce mai mult accent pe utilizarea materialelor reciclabile. Noile materiale, cum ar fi biopolimerii, sunt utilizate la o scara mai mare. Se incearca, de asemenea, gasirea de solutii pentru reducerea cantitatii de mase plastice maruntite si a materialelor folosite, precum si pentru reducerea consumului de energie.”

Liebig a spus, de asemenea: „Totusi, poluarea marina cu materiale micro-plastice este un motiv de a introduce reguli mai stricte referitoare la reciclarea maselor plastice in regiunea asiatica. Poluarea apei reduce dramatic populatiile de pesti si, astfel, are un impact direct asupra industriei alimentare, mai precis asupra aprovizionarii cu peste care, mai ales in Japonia, face parte din sursele alimentare principale.”