Din punct de vedere tehnologic, reciclarea materialelor plastice nu este deloc o problemă astăzi. Reciclarea internă a devenit acum răspândită în întreaga industrie. Pentru procesatorii de materiale plastice care lucrează cu materii prime pure, fabrica fără deșeuri a devenit un lucru obișnuit. Iar pentru deșeuri post-consum există strategii de reutilizare din ce în ce mai bine puse la punct, permițând granulelor produse de acestea să înlocuiască fără probleme materialele originale.

Potrivit PlasticsEurope, asociația producătorilor europeni, consumul de materiale plastice din industria europeană în ansamblul său a ajuns la 47,8 milioane de tone, din care aproximativ o jumătate, adică 25,8 milioane de tone, fiind co lectate după utilizare. PlasticsEurope a investigat ratele de colectare din cele 28 de state UE plus Norvegia și Elveția și a constatat că există încă o diferență semnificativă.

Cu toate că o interdicție privind depozitarea reziduurilor de materiale plastice este anunțată între timp în nouă țări, proporția care merge la groapa de gunoi ecologică în alte țări este, încă, foarte mare – 70%. În general, din totalul reziduurilor colectate în Europa, aproximativ două treimi sunt acum reutilizate, în timp ce 30,8% sunt depozitate la groapa de gunoi. Dintre reziduurile de materiale plastice care sunt reutilizate, aproximativ jumătate – 7,7 milioane de tone – sunt reciclate, iar restul sunt incinerate pentru a produce energie.

Principalele fracţiuni sunt poliolefinele 

Cu aproximativ 9,5 milioane de tone de PP (polipropilenă), 8 milioane de tone de PE-LD (polietilenă de joasă densitate) și PE-LLD (polietilenă liniară de joasă densitate) și 6 milioane de tone de PE-HD (polietilenă de înaltă densitate) și PE-MD (polietilenă de medie densitate), poliolefinele sunt, după cantitatea de materiale plastice, cele mai utilizate în Europa, reprezentând, împreună, aproximativ jumătate din consumul total. Dacă acestea sunt reziduuri de calitate pură, ele pot fi prelucrate în mod eficient, astfel încât există numeroase centre de reciclare destinate reutilizării poliolefinelor.

Situația este mai complicată atunci când PE și PP sunt amestecate, deoarece acestea sunt foarte greu de separat din cauza densității lor similare, iar procesele de sortare NIR (near-infrared: radiație în spectrul infraroșu apropiat) sunt de ultimă oră. Cu toate acestea, PE și PP pot fi de asemenea prelucrate împreună în produse de înaltă calitate.

,,Producția de granule reciclate necesara în aplicațiile de injecție în matrițe, pentru producerea de noi sticle pentru contactul cu produse alimentare sau nealimentare, este în prezent mica din cauza scaderii accentuate a prețului materiei prime. Spre deosebire de sticlele utilizate, tavile și foliile post-consum, de obicei, ajung sa fie incinerate pentru energie sau chiar  în depozitele de deșeuri ecologice. Totuși, lucrurile s-au schimbat în ultima vreme. Avem un numar de clienți interesați în mod special de proiecte de reciclare pentru tavi și folii.” Elfriede Hell, Director de Tehnologii de reciclare la uzina de Producție din Austria a producatorului Starlinger

Reciclarea PET este avansată, dar există loc de extindere

PET, care este folosit pentru producția majorității recipientelor (tip sticlă) din material plastic,  reprezintă aproape 7% din totalul consumului anual de mase plastice din Europa sau aproximativ 3,1 milioane tone. În total, cele 30 de țări din Europa realizează o rată medie a colectării de 57%. În 2014, de exemplu, au fost colectate 1,75 milioane tone de deșeuri PET post-consum. Însă, acestea reprezintă aproape exclusiv sticle de plastic, care sunt colectate, de obicei, în sistemele de colectare dedicate. Deși scopul inițial a fost de a returna producătorilor de sticle din plastic fulgi de sticlă colectată, industria a căutat și a găsit clienți în alte domenii. Pentru producătorii de folie, fulgii de plastic postconsum au devenit din ce în ce mai interesanți, iar în 2014 aceștia au folosit cea mai mare parte a cantității – 34% – din reziduurile colectate în ramura lor industrială. Aproape 30% din fulgi au fost utilizați în aplicații de suflare în matriță, 26% în industria de fibre, iar restul pentru chingi de ambalare și alte produse.

Reciclarea PVC atinge niveluri ridicate de utilizare

Reciclarea PVC, un material ale cărui remarcabile proprietăți mecanice l-au făcut indispensabil – în special în sectorul construcțiilor, unde acesta are o cotă de 70%, dar, de asemenea, în industria de ambalaje, mobilă și tehnologii medicale – s-a dezvoltat foarte încurajator în ultimii câțiva ani. PVC-ul reciclat este folosit în special în aplicațiile din construcții, de exemplu noi profil și țevi, precum și în horticultură și agricultură.

Materialele compozite sunt adesea inadecvate pentru reciclare

Deși produsele post-consum realizate din polimeri puri se pretează bine la reprocesare, situația produselor compozite, constând din două sau mai multe materii prime, este complet diferită. Prin urmare, Dr. Michael Scriba, Director General al MTMPlastics și membru al Plastics Recyclers Europe (PRE) și al Bundesverband Sekundärrohstoffe und Entsorgung, solicită proiectarea prietenoasă pentru reciclare a ambalajelor care contribuie la o mare parte din deșeurile post-consum. Aici este deosebit de important să se renunțe la materiale de umplutură, cum ar fi creta în ambalaje PE și PP, în măsura în care este posibil, să se evite materialele compozite din materiale plastice-hârtie, să se utilizeze pigmentarea cu moderație și să se asigure  că densitatea tuturor produselor este mult mai mare de 1g/cm3, astfel încât separarea pe baza densității să fie posibilă. În același timp, sunt făcute eforturi în industrie pentru a dezvolta strategii de reutilizare pentru deșeuri mixte. Trenntechnik Ulm GmbH urmărește o abordare foarte interesantă în acest sens, prin dezvoltarea unui proces de separare chimic pentru folii compozite PE / PA și construirea unei capacități de producție unică, cu o capacitate de 10 tone pe zi.


Rezumat

Cu toate că reciclarea este un subiect mult discutat astăzi și este, de asemenea, foarte mult prezent în mai multe proiecte din industria mase lor plastice, experții confirmă în mod repetat că se folosesc prea puține materiale reziduale în locul materiilor prime, deși atât sistemele de colectare, cât și fezabilitatea tehnică s-au dezvoltat enorm. Oricine dorește să afle mai mult despre aceste noi soluții tehnice poate face acest lucru la K 2016, în perioada 19-26 octombrie în Düsseldorf.

Prin urmare, se poate presupune că ratele de reciclare vor continua să crească în anii următori, deoarece există o cerere puternică pentru reciclare atât din motive ecologice, cât și economice. Poluarea mărilor cu deșeuri a evidențiat pe plan internațional tratamentul iresponsabil al deșeurilor, în special în țările nou industrializate, și a dezvoltat cererea altor consumatori pentru tratamentul durabil al resurselor.